top of page

NEDEN SİNEMASAL?

Sinema, bireylerin yaşamını zenginleştiriyor ve yaşattığı duygularla hayal dünyamızı geliştiriyor. İzlediğimiz filmler hayata bakış açımızı değiştiriyor. Sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocukların ise sinemaya erişimi bulunmuyor. Bunun adil olmadığını düşünüyoruz.

Birlikte, eşitliği sağlayabiliriz.

Hikayemiz

HİKAYEMİZ

“Herkese Merhaba. Ben Enes Kaya,

1999 Düzce depreminin ardından Denizli’de bir yurda yerleştirildim. 12 yaşımda daha tanıma şansını bile elde edemediğim hayata küsmüştüm. 

 

Hayata dair birçok soru işaretiyle baş başa kaldığım günlerden birinde karşıma çıkan bir film afişi sayesinde sinemayla tanıştım. Mutlu olmanın birçok yolunu keşfettiğim sinemaya tutkuyla bağlandım.

 

Sinema benim için bu hayatta yalnız olmadığımın kanıtıydı. Beyazperdede izlediğim filmler bana hayata dair alternatiflerimi öğretti. Önce kendimle, sonra da yaşamla barıştım ve daha iyi bir gelecek düşlemeye başladım.

 

2007 yılında ardıma dönüp baktığımda sinemanın hayatıma kattığı zenginlik, bakış açısı ve yeni ufukların heyecanıyla mutlu olduğumu fark ettim. Ancak benim gibi kırsalda büyüyen çocukların sinemanın büyülü dünyasından bi haber olmalarını adil bulmadım. Fark ettiğim bu toplumsal soruna karşı kalıcı çözümler bulabilmek için hayal kurmaya başladım. Çünkü sinema bana hayal kurmayı öğretmişti...

 

2007’de kurduğum hayal, 2012’de ‘Sinemasal’ ismiyle bir sosyal girişim haline geldi.

 

Sinemasal olarak; “Bir film izlersin hayatın değişir, bir çocuk değişirse dünya değişir!” sloganıyla global çapta sinemaya erişim sorununu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Bugün, doğudan batıya, kuzeyden güneye, Türkiye'nin dört bir köşesinde bizi duyabilirsiniz. Sinemasal gönüllüleri ve destekçileri sayesinde her yıl yüz binlerce çocuk sinemanın büyülü dünyasıyla tanışıyor.”

NASIL?

Enes Kaya, kendisi de köyde büyümüş 30’lu yaşlarında bir sinema tutkunu.

 

Sinemasal fikri, Enes Kaya’nın çocukluk döneminde yaşadığı zorlukların etkisi ve aktif vatandaşlık bilinciyle köylerde yaşayan çocukları sinemanın büyülü dünyasıyla tanıştırma isteğiyle 2007 yılında ortaya çıktı. Kaya, 6 yıllık bir fikri hazırlık sürecinin ardından 30 Aralık 2012’de Sinemasal’ı kurdu. Amacı; sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan imkanları kısıtlı olan çocukların hayata daha olumlu bakabilmelerini ve iyi bir gelecek hayal etmelerini sağlamaktı…

 

Yasin Büyük ve Esra Yaşar’ın değerli katkılarıyla Ocak 2013’te Sinemasal’ın ilk iş planı hazırlandı.

 

Gökçe Pehlivanoğlu, Jozef Erçevik Amado, Turgay Öztürk, Gökçe Türkel ve Karen Sason’un Sinemasal’a katılmasıyla birlikte interaktif ve deneyimsel öğrenme odaklı ilk festival konsepti tasarlandı.

 

Sinema Artık Köylerde!” sloganı eşliğinde, 17-30 Haziran 2013 tarihleri arasında Güneydoğu Anadolu bölgesinde 6 farklı ilde ilk festival hayata geçirildi. 14 gün süren festivalde 7 ülkeden 45 gönüllü görev aldı ve 7 bin çocuğa hayatlarında ilk kez sinema deneyimi yaşatıldı.

 

Türkiye'nin ulaşılması en zor dağ köylerine gerçek sinema deneyimini taşıyan Sinemasal, zamanla gelişerek köylerin yanı sıra şehirlerin geri planda kalmış mahallelerine de ulaşmaya başladı.

 

2017'de Peru, Güney Afrika ve Filipinler ofisleri açıldı.

 

6 Şubat 2023’te ülkemizi derinden sarsan depremlerin ardından Sinemasal Akademi projesi hayata geçirildi.

2023 sonu itibariyle ulaşılan çocuk sayısı 5 milyonu aştı.

 

Sinemasal fikri, Enes Kaya'nın imkansız gibi görünen bir hayaliydi. Bugün gelinen noktada tutkulu bir ekip ve binlerce insan tarafından destekleniyor. Sinemasal, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en büyük ve başarılı sosyal girişimleri arasında yer alıyor. Güncel gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli gelişim amacını gözeten Sinemasal Ailesi, tüm dünya çocuklarını sinemanın büyülü dünyasıyla tanıştırma hayaliyle çalışmalarına devam ediyor.

TEAM WORK MAKES THE DREAM WORK

Ekip
enes_kaya_sinemasal2.jpg

Kurucu & Baş Hayalperest

Sinemasal, Enes Kaya'nın önderliğinde profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor.

Farklı alanlarda çalışan 15 sosyal girişimci gencin yer aldığı Yönetim Kurulu, Türkiye'nin önde gelen girişimci, sosyal girişimci, iş insanı ve sanatçılarının yer aldığı 20 kişilik Danışma Kurulu ile ulusal ve uluslararası 9 Stratejik Partner Sinemasal çalışmalarına katkı sağlıyor.

Bu yapıya her yıl 46 farklı ülkeden gönüllü ve stajyerler dahil oluyor.

Ailemizin tamamını görmek için tıklayın.

European_Union.png

En Geniş Kapsamlı Gençlik Projesi

AB Bakanlığı, Ulusal Ajansı, Gençlik Programları

(2004-2013 yılları arasında gerçekleşen 717 proje arasından seçilmiştir.)

2013

bgsgo.png

Bilgi Genç Sosyal Girişimciler Ödülü

İstanbul Bilgi Üniversitesi

2013

logo_ktb_yeni_arma_türkçe.png

En Yeni ve Başarılı Festival Konsepti

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Sinema Genel Müdürlüğü

(Türkiye Sinemasının 100. Yılı Özel Ödülü)

2014

Gönüllülük

SİNEMASAL'DA GÖNÜLLÜLÜK

MASALSI YOLCULUĞUMUZA KATILIN

Çocukları sinemanın büyülü dünyası ile tanıştırmak için içinizde yanıp tutuşan bir istek mi var?

O zaman Sinemasal Ailemize katılacak yeni kişi siz olabilirsiniz!

Başvuru formunu doldurduğunuzda bunları kabul etmiş sayılırsınız.

Aşağıda yer alan “GÖNÜLLÜ OL” butonuna tıklayarak sıradaki festivallere katılma şansını yakalayabilirsiniz.

(Şu anda belirli bir etkinlik için başvuru almıyoruz ancak lütfen yakın zamanda burayı tekrar kontrol edin!)

Gönüllülük hakkında başka bir konuyla ilgili olarak iletişim kurmak isterseniz, lütfen gonullu@sinemasal.org adresimize e-mail gönderin.

Sinemasal gönüllü listesi için tıklayın.

SİNEMASAL'DA KARİYER

Yaratıcıyım, yetenekliyim, enerjimle başınızı döndürür, en parlak fikirleri ben üretirim diyorsan Sinemasal Ailesinin profesyonel bir üyesi olmak için CV'lerinizi kendinizi anlatan kısa bir e-mail ekinde info@sinemasal.org adresimize bekliyoruz. 

bottom of page