top of page

ENES KAYA

“Hayallerimi çaldırmazsam her şeyi başarabilirim!”

  • Sosyal Girişimci

  • Matematikçi

  • Sosyolog

  • Sanat Yönetmeni

  • Film Yapımcısı

  • Festival Organizatörü

  • Dünya Gezgini

  • Profesyonel Kampçı, Amatör Yüzücü

  • VW T3, Retro Bisiklet, Antika, Geri Dönüşüm ve Restorasyon Meraklısı

  • Sinema, Tiyatro ve Müzik Tutkunu, Kitap Kurdu

  • Ortak Çalışma Alanı ve Kafe İşletmecisi

  • Kitlesel Fonlama, Entelektüel Sermaye, Paylaşım Ekonomisi ve Marka Mimarisi Danışmanı

  • Reklam Ajansı Başkanı, Kreatif Direktör

enes_kaya_sinemasal.jpg

İlk kez kaç yasında sinemaya gittiniz? İzlediğiniz ilk filmin adı neydi?

 

Sosyo-kültürel açıdan dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocukları hayatlarında ilk kez sinema ile tanıştıran Sinemasal’ın kurucusu Enes Kaya’nın hayal olarak başlayan yolculuğuna eşlik etmek ister misiniz? Sinemayla değişen bir yaşamın sıra dışı öyküsü için bu müthiş serüveni kaçırmayın!

Konuşma başlıkları:

“Sinemada İlham”

“İçindeki Potansiyeli Keşfet.”

“Bir Film İzlersin Hayatın Değişir!”

“Hayatını Sosyal Girişimciliğe Adamak.”

“​Hayallerimi Çaldırmazsam Her Şeyi Başarabilirim!”

 

Hayat hikayesi için tıklayın!

 

Etkinlik ve konuşma davetlerinizin tanıtımında kullanmak için kısa versiyon Enes Kaya ve Sinemasal hakkında bilgisi için tıklayın!

EnesKayaTEDxReset2.jpg

ENES KAYA | Sosyal Girişimci

Hayat Hikayesi

Enes Kaya (d. 3 Eylül 1987), Sinemasal’ın kurucusu Türkiyeli sosyal girişimcidir.

 

Kaya, son yılların en inovatif ve interaktif festival konseptini tasarlayarak, Türkiye'nin ulaşılması en zor dağ köylerine gerçek sinema deneyimini taşımasıyla tanındı. Sinemanın büyülü dünyasını kullanarak çocukların geleceğine katkıda bulunmaya başlamasıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi Genç Sosyal Girişimci Ödülü’nü aldı (2013). Sabancı Vakfı tarafından Fark Yaratan seçildi (2014). Uluslararası Gençlik Vakfı (IYF) tarafından dünya genelinde gelecek vadeden 20 sosyal girişimciden biri olarak gösterildi (2014). Harvard Üniversitesi ve MIT ortaklığında Amerika’ya davet edilerek Generational Ambassador ilan edildi (2015). İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından Sosyal Girişimin Yıldızı unvanına layık görüldü (2016). Kültür sanat ve sosyal girişimcilik alanındaki çalışmalarıyla onedio.com tarafından hazırlanan 2016’nın En İyileri listesine girdi (2017). Sosyal girişimcilik alanındaki ulusal ve uluslararası çalışmaları ile başkent Ankara’da yılın “Meslek Hizmet Ödülü”nü aldı (2018).

Hayatı

 

Kaya, 1987 yılında Düzce ilinin Gümüşova ilçesine bağlı Kıyıköy’de dünyaya geldi. 12 Kasım 1999 Düzce depreminin ardından eğitimine devam etmesi için Denizli’de bir yurda yerleştirildi ve bir anda köy hayatından kent hayatına geçiş yaptı. 12 yaşındayken geçimini sağlamak için çalışmaya başladı. Hayata dair birçok soru işaretiyle baş başa kaldığı günlerden birinde karşısına çıkan bir film afişi sayesinde sinema ile tanıştı. Mutlu olmanın birçok yolunu keşfettiği sinemaya tutku ile bağlandı. Beyazperdenin büyüsü ile “Hayallerimi çaldırmazsam her şeyi başarabilirim!” söylemine inandı. Hem çalışıp hem de eğitim hayatına devam ederek Matematik ve Sosyoloji eğitimleri aldı.

 

Hayallerini uluslararası arenaya taşıyabilme adına 3,5 aylık kısa bir süre içerisinde iyi seviyede İngilizce öğrendi. Alternatif finans modelleri üzerine çalışarak entelektüel sermayeye odaklandı ve Ocak 2015’te Türkiye Kitlesel Fonlama rekorunu kırdı.

 

Matematikçi, sosyolog, sanat yönetmeni, film yapımcısı, festival organizatörü, dünya gezgini, profesyonel kampçı, amatör yüzücü; VW T3, retro bisiklet, antika, geri dönüşüm ve restorasyon meraklısı; sinema, tiyatro ve müzik tutkunu; kitap kurdu, ortak çalışma alanı ve kafe işletmecisi; kitlesel fonlama, entelektüel sermaye, paylaşım ekonomisi ve marka mimarisi danışmanı; reklam ajansı başkanı, kreatif direktör ve sosyal girişimci olan Kaya, Türkiye'nin 77 ilinde ve yüzlerce köyde projeler hayata geçirdi. (1)

 

TEDxReset, TurkishWIN, Istanbul Social Innovation Summit, Harvard Business School, Harvard Kennedy School, Harvard Innovation Lab (i-lab), MIT Media Lab, MIT International Science and Technology Initiatives (MISTI) sahneleri başta olmak üzere 27 farklı ülkede sahne alarak, girişimcilik, sosyal girişimcilik ve kültür sanat alanındaki deneyimlerini geniş kitlelerle paylaştı. (2)

 

Sosyal faydanın ön planda olduğu sürdürülebilir bir yaşamın olabileceğine inanıyor. En büyük hayali; çocukların ve gençlerin fikirlerini hayata geçirebilecekleri bir kültür sanat köyü inşa ederek tüm paydaşları ile birlikte müfredat dışı bir eğitim sistemi tasarlamak.

Üniversite yılları ve Sinemasal

 

Başarılı bir ilköğretim ve lise hayatının ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde matematik okuma hayali üniversite sınavında karşılaştığı bir sağlık sorunu nedeniyle gerçekleşmedi. Okumak istediği alanda Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasında yer alan Atatürk Üniversitesi’nde Matematik eğitimine başladı (2005). Üniversite yıllarında görev almaya başladığı festivallerle profesyonel iş hayatına atıldı. 2007 yılında izlediği bir filminin ardından, sinemanın hayatına kattığı mutluluğu, zenginliği ve yeni ufukların heyecanını daha derinden hissetmeye başladı. Kendi çocukluğunda eksikliğini bizzat yaşadığı, kırsalda yaşayan çocukların sinemanın büyülü dünyasından bihaber olmalarını adil bulmayarak, yaşadığı heyecanı kırsal bölgelere taşıma isteği ile hayal kurmaya başladı. Bu onun Eureka anıydı!

2009 yılında görev aldığı bir belgesel yapım projesi ile Türkiye’nin 41 ilinde, 426 köyde, kırsal kesimdeki hayatı yakından gözlemleme fırsatını yakaladı. Bu süreçte hayata geçirmek istediği projenin festival konseptinde, interaktif deneyimler sunan, müfredat dışı bir eğitim sisteminde olması gerektiğine karar verdi ve bu alanda araştırmalara başladı.

 

Sinemaya olan tutkusu onu film setlerine yönlendirdi. 2009-2013 yılları arasında Türkiye’nin birçok ilinde çekimleri yapılan yerli ve yabancı sinema, dizi, reklam, belgesel ve klip projelerinde yapım birimlerinde görev aldı. Bunlardan “Behzat Ç.” dizisi Türkiye’nin en çok sevilen dizilerinden biri oldu. “Toprağın Çocukları” sinema filmi, Uluslararası Antalya Film Festivali'nde jüri özel ödülünü alırken; Hollanda yapımı “Wolf” ile İspanyol yapımı “La Novia” filmleri de Avrupa’dan ve dünyadan birçok prestijli ödül aldı. Bu süreçte toplumun farklı kesimleriyle daha yakın iletişim kurabilmek için Anadolu Üniversitesi’nde sosyoloji eğitimine başladı.

 

Uzun yıllar süren fikri hazırlık sürecinin ardından 30 Aralık 2012’de Türkiye'nin sanat alanındaki ilk sosyal girişimi olan Sinemasal’ı kurdu. Çevresindeki insanlara hayalini ve birlikte çalışarak neleri başarabileceklerini anlatmaya başladı. Tanıştığı her yeni kişiyi hayaline ortak olmaya davet etti.

 

“Sinema Artık Köylerde!” sloganı eşliğinde, Haziran 2013’te Güneydoğu Anadolu bölgesinde ilk Sinemasal festivali hayata geçirildi. Festival, Avrupa Birliği tarafından “En Geniş Kapsamlı Gençlik Projesi” olarak seçildi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “En Yeni ve Başarılı Festival Konsepti” olarak gösterildi. Bunların yanı sıra; rol model proje, fark yaratan sosyal girişim, onursal ödüller gibi farklı başlıklar altında Sinemasal’a verilen 13 Prestijli Ödül ulusal ve uluslararası arenada Türkiye’ye değer kattı.

 

Türkiye’nin ardından Peru, Güney Afrika ve Filipinler ofislerini açan Sinemasal, geride kalan 12 yıl içerisinde sosyo-kültürel açıdan dezavantajlı bölgelerde yaşayan 5 MİLYON çocuğun sinemanın büyülü dünyasıyla tanışmasını sağladı. 46 farklı ülkeden gençlerin katılımıyla hayat bulan Sinemasal etkinliklerinde, bugüne kadar 10 binin üzerinde gönüllü görev aldı. 1.000’i aşkın bireysel bağışçı ile birlikte 400+ kurum ve kuruluş çalışmalara finansal katkı sağladı. Sinemasal Ailesi, tüm dünya çocuklarını sinemanın büyülü dünyasıyla tanıştırma hayaliyle çalışmalarına devam ediyor.

Düş Yolcuları

 

Sinemasal ile milyonlarca çocuğun hayatına dokunan Kaya, gençlere ve ikinci baharını yaşayanlara yönelik çalışmalar yaparak topluma sosyal fayda sağlama isteğiyle, 2016’da Düş Yolcuları isimli ikinci sosyal girişimini kurdu.

 

New Saga

 

Sinemasal ve Düş Yolcuları ile edindiği deneyimlerle ülkemizde ve dünyada sosyal girişimcilik alanına yeni bakış açıları kazandırmak isteyen Kaya, 2018’de New Saga’yı kurarak üçüncü büyük hayalini gerçekleştirdi. Türkiye için rol model bir sosyal şirket yapısında yönetilen New Saga çatısı altında, topluma sosyal fayda sağlama potansiyeli olan yeni fikirler geliştiriliyor.

 

Diğer Bilgiler

 

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’na katılan en genç girişimci unvanına sahip olan Kaya, kendi girişimlerinin yanı sıra çeşitli girişim, sosyal girişim ve sosyal sorumluluk projelerinde Danışma Kurulu Üyesi olarak görev almaktadır.

  1. Türkiye’de hayallerine ortak ettiği şehirler; Enes Kaya, Türkiye’nin 77 ilinde projeler hayata geçirmiştir. Kaya’nın yakın zamanda hayallerine ortak etmeyi planladığı 4 il ise şu şekildedir; Burdur, Edirne, Kırklareli, Konya.

  2. Sahne aldığı ve proje geliştirdiği ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Filipinler, Fransa, Güney Kore, Gürcistan, Hollanda, Hong Kong, Japonya, Kamboçya, Karadağ, Kosova, Makao (Çin), Makedonya, Malezya, Nepal, Peru, Polonya, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Tayvan, Türkiye, Ukrayna.

Enes Kaya
bottom of page